Placebo en het zelfhelende vermogen

Deze tekst schrijf ik naar aanleiding van een uitzending van Dokters van morgen (zie de link hieronder in het artikel) . Bij een placebo denk ik in eerste instantie aan een pil. Je denkt dat je een medicijn slikt, maar er zit een vulmiddel in de huls. Toch heeft dit het gewenste effect. Hoe kan dat? Je denkt dat je iets inneemt dat jouw klacht zal verhelpen en blijkbaar is deze gedachte zo sterk dat de klacht vermindert of verdwijnt. Positieve gedachten, je hersenen beïnvloeden je lichaam. Je zelfhelende vermogen wordt aangesproken.

Hypnotherapeuten werken al decennialang met het zelfhelende vermogen van de mens. Vanuit een holistisch mensbeeld. Zij bekijken de mens niet alleen als een lichaam, dat op een machine lijkt. De mens is een geheel, lichaam en geest zijn één. Alle mensen, de natuur, de aarde en de kosmos zijn met elkaar verbonden. Ziekte wordt gezien al disbalans van lichaam en geest. Daarom moet je kijken naar de oorzaak van deze disbalans.

Wij werken met positieve suggesties die ontspanning geven en het zelfhelende vermogen stimuleren. Laten cliënten contact maken met lichaamsdelen of organen, die uit balans zijn om te vragen wat zij te zeggen hebben. Wat kan er veranderen in je leven, waardoor het lichaam en de geest zich beter gaan voelen. De cliënt kan ook helende kleuren sturen, voelen en kijken wat er nodig is.

Preventie

Liefst werk je natuurlijk preventief en kijk je hoe je het beste kunt leven, zodat je geen klachten ontwikkelt. Eet je gezond, beweeg je genoeg, hoe is het gebruik van middelen zoals alcohol en roken, hoe ziet je stresslevel eruit? Neem je genoeg tijd voor jezelf? Doe je de dingen die je wil doen? Zit je qua werk op de juiste plaats? Hoe is je relatie en hoe ziet je sociale leven eruit? Het gaat om een totaalplaatje, niet alleen of je lichaam afwijkingen vertoont.

Je kunt ook aan een grote schoonmaak doen door nare ervaringen, trauma’s van vroeger op te ruimen door ze te verwerken. Dat kan bij een goede therapeut.

Gelukkig staan artsen tegenwoordig open voor het geven van lifestyle adviezen. Bijvoorbeeld diabetespatiënten met overgewicht die gezond gaan eten, bewegen en daardoor afvallen, hoeven daarna vaak geen medicijnen meer te gebruiken.

Taalgebruik

Het taalgebruik van artsen en andere hulpverleners wordt ook steeds positiever en dat is een goede ontwikkeling. Wat is het effect als iemand  tegen je zegt: ‘Goh, wat zie jij er slecht uit!’ Dan krab je je nog eens achter de oren. In de film zegt de slaaponderzoeker dat de proefpersoon slecht geslapen heeft en laat vervolgens een test doen. Het effect is op die manier meetbaar en zonneklaar. Ook al heeft diegene in het echt prima geslapen, toch zijn de testresultaten minder. Academie Hypnos, die mensen opleidt tot hypnotherapeuten, biedt ook een bijscholing voor hulpverleners aan om suggestief taalgebruik te leren, die zij in hun werkveld op een positieve manier in kunnen zetten. In de film zien we een verpleegkundige een meisje met visualisaties afleiden van de prik waar het kind zo bang voor is.

Ben je geïnteresseerd, kijk naar de film en bedenk dat hypnotherapeuten geen nepoperatie hoeven te doen, maar als iemand onder hypnose is gebracht dit hetzelfde effect kan geven. Dit kan natuurlijk alleen bij klachten die zich daarvoor lenen. Ik denk dat als deze ontwikkeling verder gaat er meer aan preventie gedaan zal worden, mensen sneller zullen genezen in een positieve, warme omgeving en dat de rol van medicijnen steeds minder groot zal zijn.

Link: https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/uitzending/item/de-kracht-van-placebos-nepoperaties-en-virtual-reality-dokters-van-morgen-01-06-2020/