Rouwtherapie

Het komt jammer genoeg regelmatig voor dat mensen in Nederland (en over de hele wereld) een traumatisch verlies te verwerken krijgen. Een verlies dat schokkend is en plotsklaps gebeurt. Zoals bijvoorbeeld de nabestaanden van de MH17, het vliegtuig dat in 2015 verongelukte. Daar zaten jonge mensen in, maar ook grootouders die nog vitaal waren. Mensen die nu enorm gemist worden.

Andere traumatische verliezen worden regelmatig geleden door:

moord; dodelijk ongeluk; mishandeling met dodelijke afloop; verminking (verlies van lichamelijke functies) door ziekte; verdwijning; zelfdoding.

Rouwverwerking na zelfdoding is door mijn persoonlijke levenservaring en mijn opleiding een specialisatie geworden. En aangezien zelfdoding iedere dag vijf keer in Nederland gebeurt, betreft dit een grote groep nabestaanden, die tegen afwijkende dingen aan kunnen lopen. (zie aldaar)

Wanneer een verlies traumatisch is, kunnen er bij de nabestaande direct of in de toekomst diverse klachten ontstaan, zodat het als nabestaande raadzaam is om rouwtherapie te krijgen van een gespecialiseerde therapeut.

Het zal duidelijk zijn dat 'tijd niet alle wonden heelt', maar het gebeurt toch regelmatig dat mensen hun verdriet wegstoppen. Dat kan allerlei oorzaken hebben die bij het leven horen. Als je jaren later klachten krijgt, psychisch of lichamelijk, wordt het vaak moeilijk om de oorzaak ervan nog te achterhalen. Toch is het altijd mogelijk om jaren na het verlies nog te werken aan de verwerking ervan. Hypnotherapie is daar een uitgelezen therapievorm voor.

Klachten na traumatisch verlies kunnen zijn:

Ervaringen, symptomen

 1. Repeterende beelden zien
 2. Huilbuien en een gevoel van ontreddering
 3. Anders reageren door gebeurtenissen/films/muziek/gesprekken in de omgeving
 4. Last van een schuldgevoel
 5. Angst en verloren vertrouwen in het leven
 6. Het idee dat er een stuk van jezelf gestorven is
 7. Terugtrekken uit de wereld; eenzaamheid
 8. Identiteitsproblemen; op zoek naar je nieuwe zelf
 9. Verlies van zingeving
 10. Geheugen: vergeetachtigheid; concentratieproblemen
 11. Slapeloosheid
 12. prikkelbaarheid
 13. geen/veel trek: gewichtsverlies of sterke toename van gewicht
 14. extreme vermoeidheid